Когато съветвам някой как да си избере нишата и бизнеса, с който да се захване, аз използвам схемата показана по-долу.

ikigai

Няма да се спирам на обяснения върху нея, защото мисля, че е достатъчно ясна. Моят приятел, психолога Александър Бунов, вчера ми припомни за тази схема и ми показа точно този вариант, който малко прилича на некролог.
Май този вид се е получил случайно докато е подготвял схемата, за да я покаже на учениците си, но пък може и да не е просто случайност. А и си носи своята символика.

Ето какво е казал Сашкина на своите ученици, показвайки им тази схема: “Днес душата ви умира. Вдъхнете й отново по-добър живот”.
Според мен той е много прав. Ако намерите своят Икигай вие ще сте не само много по-щастливи и успешни в живота, но и ще удължите живота си. Съвременни изследвания показват, че ако намерите и следвате своя Икигай ще добавите 7 години към живота си. Гледайте TED видеото по-долу, за да разберете повече за изследването (налични са и субтитри на български).
 

 
Аз лично мисля, че съм намерил своя Икигай, защото това което правя ми доставя голямо удоволствие и удовлетворение. И дори и да не ми добави 7 години към живота, за мен е достатъчно, че ме прави щастлив и успешен в живота.
А при вас как е? Намерихте ли своят Икигай?